Islamic Widget

Iklan Nuffnang

Thursday, 30 June 2011

First 4 days in KL…

Bismillahirrahmanirrahim…


Hari ni aku nak cerita pengalaman aku kat Taylor’s Lakeside Campus pada hari pertama dan hari kedua…
Sebenarnya aku  juz nak share je. Sapa sudi baca, baca la.


Ok…

Sebelum tu, biar aku cerita sikit perjalanan aku ke KL dulu.

Malam sebelum aku bertolak, aku dan family ke pekan Baling la untuk beli apa tah yang untuk persiapan terakhir aku. Then, pi makan dan lepas tu ke rumah Bapak Ayeh. Bapak meminjamkan kereta Chery beliau kepada ayah aku supaya dapat memberi keselesaan kepada aku sekeluarga dan Mami. Bapak bagi pinjam Garmin dan ajaq aku cara2 nak guna alat tu.



Pagi tu, kami bertolak ke pada pukul 9.58 pagi. Sebelum bertolak, Tok datang ke rumah aku. Aku kesian sangat kat Tok sebab Tok memang sayang sangat kat cucu2 dia. Aku salam dengan Tok, Paklong, Kak Ngah. Then kami bertolak. Ayah stop kat hospital Baling sekejap untuk ambik ubat Mamak ‘É sebab ubat mamak dah nak habis. Lepas tu kami ke Charuk Nau untuk ambik Mami kat rumah beliau.

Lepas siap, kami bertolak terus ke KL melalui Grik. Dengan berpandukan Garmin (GPS) yang Bapak bagi pinjam, kami bertolak ke KL. GPS tersebut asyik menyuruh ayah keluar dari lebuhraya kerana settingnya telah disetkan supaya mengelak dari memasuki lebuhraya.


Ayah tetap meneruskan perjalanan di atas lebuhraya tanpa menghiraukan arahan GPS tersebut. Kami berhenti di beberapa R&R untuk makan dan solat. Selepas masuk saja ke kawasan KL, baru ayah dengar cakap GPS. Aku set Garmin tu untuk ke rumah Mamak ‘É. Lepas ikut Garmin tu, kami pun sampai ke jalan apa tah berdekatan dengan rumah Mamak ‘É. Abang Wan dan Mamak ‘É dok tunggu kat tepi jalan kat tempat orang jual durian. Then depa lead kami ke rumah Mamak ‘É kat Kondominium Sri Putramas. Kami sampai dekat pukul 5 petang jugak la.


Petang tu Mamak ‘É bawak Syarafi dan Syaqierin ke kolam renang kat kawasan kondo tu. Depa dua orang mandi syok sangat. Sementara tu, Mamak ‘É dengan Abang Wan pi ke UiTM Shah Alam untuk ambik Kak Ana. Malam tu kami bermalam kat kondo Mamak ‘É. Sebenarnya Abang Mad Roni dok kat kondo tu sebab dia kerja kat KL.


Esok tu pulak kami keTesco Kepong untuk beli barang2 aku lagi. Hari ni Abang Wan drive kami pusing KL. Then kami ke Masjid Kg. Baru untuk sembahyang Jumaat. Lepas tu Mamak ‘É belanja makan kat kedai makan masakan Minang kot kalau tak silap aku la.

Lepas tu aku nak cari kasut sukan. Abang Wan bawak kami ke Pertama Complex. Tapi Abang Wan parking kat Sogo. Waktu lalu nak keluar kat Sogo untuk ke Pertama Complex, tiba2 alarm bunyi.

Hah!

Sapa yang mencuri!

Sebenarnya kami tak buat salah pa pun. Guard kat situ suruh kami lalu semula kat gate tu. Waktu Mami lalu, alarm bunyi. Ada sesuatu dalam beg Mami. Aku cuak la jugak. Tapi guard tu menjelaskan kat kami kata mungkin ada kod bar yang ada metal strip kat dalam kod bar tu yang buatkan alarm tu bunyi. Mami dok check semua benda dalam beg dia tapi tak jumpa benda yang buatkan alarm tu bunyi. Aku pun tolong check jugak. Last2, aku jumpa jugak benda putih tu. Guard tu patahkan benda putih tu dan ada metal strip dalam tu.

Mami bagitau kat aku kata Mamak Eng beli beg tangan tu kat Amerika. Lepas tu, Mamak Eng hadiahkan beg tu kat Mami. Mami tak buang la kod bar yang ada dalam beg tu dan guna terus je.

Lepas tu kami ke Pertama Complex untuk beli kasut sukan aku. Abang Wan tunjuk banyak kedai kasut sukan kat aku. Finally, aku sampai ke kedai Sikh tu. Memang nak ambik sangat dah kasut sukan Line 7 tu. Lepas tu, Abang Wan ajak ke kedai lagi satu. Masuk je kedai tu….. Nah!!! Kasut Adidas, Total 90 dan Nike bertambun. Depa tambun terus. Memang banyak. Tapi tak banyak pilihan la.

Aku beli kasut sukan kat kedai tu la. Harga kasut yang sepatutnya RM249, jadi RM99 je.


Tapi…..

Lepas beli kasut, kami ke KLCC dan Dataran Merdeka. Biasala orang kampung. Kalau dah sampai KL tu mesti la nak pi jalan2 jugak. Lepas tu Mamak ‘É suruh Abang Wan bawak kami ke Central Square kot kalau tak silap. Oleh kerana dah lewat, kami tak pi ke tempat tu pun. Mamak ‘É kata nak bagi Syarafi dan Syaqierin main kat situ. Main pa tak tau la. Mungkin permainan budak2 kot. Tapi kami lalu la jugak kat tempat tu sebab Mamak ‘É kata dia nak lead melalui jalan senang untuk ke rumah Mamak Eng.


Ternampak Adi Putra (pelakon Suria Di Cordoba) dok tengah shooting cerita pa pun tak tau waktu lalu kat Jalan Bukit Bintang. Lepas tu kami terus ke Rumah Mamak Eng. Waktu kami sampai, Mamak Eng nak menghadiri kenduri dengan Abang A-an. Mak Cik Limah pergi Umrah. Kami makan malam and naik tido, esok tu kami bangun macam biasa, sarapan dan daftar kat Taylor’s.

Kat rumah Mamak Eng memang best. I met Aisha, Fatima and Khadija. Anak2 Abang Riduan dan Kak Yanti. Aisha is very smart and cute little girl. Peramah jugak. Fatima and Khadija cute and shy twin. Selalu aku tengok dalam Facebook je gambar depa tu. Tapi, bila dah jumpa, memang best. Aku suka cakap dengan Aisha sebab dia ramah dan bijak.

Keluarga Mamak Eng semua baik2. Kak Liyana pun baik.

Abang Riduan guide ayah aku ke Taylor’s. Dia dan isteri serta anak-anaknya turut sama hantaq aku ke Taylor’s. Abang Riduan is very kind. So do his wife. Mamak ‘É, Abang Wan dan Kak Ana bertolak ke rumah Kak Ani pada malam kami sampai ke rumah Mamak Eng. Lepas maka malam kat rumah Mamak Eng, depa bertiga bertolak ke rumah Kak Ani kerana hari aku daftar kat Taylor’s ni, Kak Ani Buat kenduri sikit kat rumah dia. Lepas daftar kat Taylor’s, briefing n makan pa semua, aku bertolak ke Casa Subang, tempat yang akan aku tinggal selama setahun. Aku menaiki bas, manakala family aku menaiki kereta dengan berpandukan Garmin ke Casa Subang.

Kampus aku...

Casa Subang

Waktu briefing oleh MARA, aku jumpa kawan baru. Fareez. Ex-SASER. Hanya kami 2 orang sahaja lelaki yang mendaftar kat Taylor’s under MARA. Yang perempuan under MARA ada 6 orang sahaja. Waktu dok tunggu bas, family aku jumpa dengan anak Dr. Salwani. Aku tak tau nama dia apa, tapi depa(kawan2 SMK Baling) panggil dia Ira. Dia masuk bulan Januari guna result trial SPM. Pandai gila kot budak tu. MRSM Taiping.

Sampai je kat Casa Subang, aku daftar dan ambik kunci dan access card. Then kami angkut barang2 ke rumah aku. Aku dapat bilik single. Yang lain 1bilik 2orang. Aku 1 bilik, 1 orang. Ada 4 bilik semua. Dalam rumah ni ada 4 orang termasuk aku. Yang sorang tu budak ICPU (International Canadian Pre University). Tak lama lagi dia akan fly ke Vancouver. Lagi 2orang budak Foundation In Science sama dengan aku jugak. Tapi depa masuk bulan 1 guna trial SPM punya result. Dan akan ada lagi orang yag akan masuk ke rumah ni.

Lepas2 siap angkat barang, ayah pun bertolak balik. Bukan terus ke rumah, tapi singgah kat rumah Kak Ani dulu. Makan kenduri. Ayah tidur semalam kat situ, pastu bertolak ke Cameron Highland. Hari first aku kat Casa Subang, aku kemas2 barang dan try kasut sukan baru. Tapi…..

Kasut belah kiri ketat sangat. Rupanya silap saiz. Waktu beli tu memang la beli saiz 8. Tapi entah macam mana sebelah kanan saiz 8 tapi sebelah kiri saiz 7 1/2.

Arghhh!!! Tension…

Dahla laptop kecik ni tak boleh nak connect dengan internet*, kasut pulak buat hal. Dah la lusa tu nak pakai dah. Pening betol.


petang tu aku keluar jalan2 kat MYDIN dan Summit Shopping Complex dengan Fareez. Lenguh kaki. jauh kami berjalan, pusing2 kat Summit lagi...


Malam tu abang Syrol dan Abang Harith keluar tengok wayang. Cerita green lantern. Aku dok sorang2 kat rumah. Aku buat apa tah. Tak ingat.

Esok tu (Ahad), pagi aku pi makan roti canai kat kedai mamak dengan abang Syrol dan abang Harith. Then aku kemas rumah. Silap… aku kemas dapur. Semua barang yang tak guna dah, makanan2 yang dah expired dan macam2 lagi yang menyemakkan dan mengotorkan dapur, aku buang semua. Aku kerosek (loghat Kedah- selongkar) seluruh dapur. Semua perkakas yang boleh digunakan, aku simpan di tempat yang tertentu mengikut kelasnya. Kalau mug, aku letak kat bahagian mug. Pinggan pun macam tu jugak la seterusnya.


Selepas aku selongkar, aku rasa menyesal sebab beli pinggan, mangkuk, mug dan sudu kat tesco tu sebab lepas aku siap kemas semua, aku dapati ada lebih kurang 30 mug dalam rumah ni tidak termasuk yang aku. Pinggan ada 11, mangkuk ada 6 dan sudu, garpu, pembuka tin, sudip dan senduk semua ada. Aku cuci rice cooker yang kotor sebab terlalu lama dok dalam almari. Depa tak guna pun. So, aku guna la.



Isnin malam selasa tu aku masak nasik dan sardine guna rice cooker. Petang selasa aku perangat (loghat Kedah- panaskan semula) sardine yang lebih dan aku panaska roti yang dok dalam peti ais guna microwave. Aku rasa dah lama depa tak guna microwave dan bila aku sampai, aku yang guna microwave dan rice cooker tu. Sekadar selingan.


Petang tu, Hazim dan Nabil baru balik dari kampung. Depa pun FIS (Foundation In Science) macam aku jugak. Cuma depa dari MRSM dan depa masuk pada bulan 1 guna result trial SPM. Maknanya depa senior aku selama 6 bulan. Waktu makan tengahari tu aku try rice cooker tu. Aku masak nasi sikit je sebab nak test rice cooker tu je. Pastu aku beli ayam goreng seketul kat kedai kat tingkat 1.


Hazim kata ada penjaga kami semua nak jumpa dan nak ajak main futsal. so, petang tu abang Riduan hantar kasut sukan. Katanya pinjam yang Abang A-an dulu. Abang A-an ada kasut lebih. sebenarnya aku mintak tolong Abang Riduan hantar kasut bukan sebab aku nak main futsal. tapi sebab esok tu aku nak pakai ke kelas. tapi tak pakai pun. Abang Riduan cakap, kalau ada masalah apa2, juz bagitau kat dia. dia kata kalau ada adik beradik kat sini tapi tak boleh nak mintak tolong, tak dak guna jugak. so, dia cakap, kalau ada masalah, bagitau dia. aku kesian la jugak kat dia. nak ganggu masa dia dengan family dia. lagipun, aku ni segan sikit nak mintak bantuan orang. kalau dah terdesak sangat je, baru aku mintak tolong. Abang Iduan, THANKS...

Malam tu Prof (nama panggilan je. Nama sebenar Dr. Adnan Omar)  iaitu pakar psikologi atau kaunselor kat Campus aku ajak budak2 Melayu Islam lelaki main futsal. Beliau macam bertanggungjawab la menjaga kami, buat usrah da macam2 lagi. Lepas berkenalan dengan beliau kat surau dan beberapa orang lagi senior, aku, fareez dan prof naik kereta beliau ke gelanggang futsal. Ada yang berjalan dan ada yang naik kereta senior lain. Akhiar(ex-KP SBPI Sabak Bernam- Biasiswa Bank Negara) naik dengan prof jugak.


Kami main futsal malam tu. Aku rasa ukhuwah pada waktu tu memang sangat hebat. Macam keluarga. Lepas main futsal, prof cakap sikit. Dia bagi 2 ayat al Quran dan 1 hadith sebagai motivasi dan peringatan buat kami semua. ayat2 tersebut ialah...

Ayat al-Quran 1:
(Surah Al-An'am, ayat 162)  قُلۡ إِنَّ صَلَاتِى وَنُسُكِى وَمَحۡيَاىَ وَمَمَاتِى لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ
Katakanlah: "Sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam. 

Ayat al Quran 2:
(Surah Al-Fatihah, ayat 5)  إِيَّاكَ نَعۡبُدُ وَإِيَّاكَ نَسۡتَعِينُ
Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.

Hadith:

Maksud:
Daripada Amirul Mukminin Abi Hafsin 'Umar Ibnil Khattab r.a. berkata: Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda: Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan...............

lepas prof habis bercakap, kami semua bersalaman seperti orang arab...

kami bersalam dan bercium pipi.-gambar hiasan

lepas tu prof ajak semua yang main tu ke kedai mamak depan MYDIN. kami semua makan kat situ dan prof belanja kesemuanya. dekat 20 orang jugak la.

lepas tu kami berjalan balik ke rumah dan tidur....

Alhamdulillah...

* internet tak boleh connect sebab abang Harith silap bagi password.

#hari pendaftaran kat taylor's: 25 Jun 2011, Sabtu
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, 24 June 2011

Ustazah Hasanah ~ Iqtibas dalam berdoa...(Kaedah berdoa)

Bismillahirrahmanirrahim...

"Syamim, semalam kamu tido pukul berape?" tanya Ustazah Hasanah....


haha... aku ingat lagi apa yang ustazah selalu tegur aku sewaktu aku terlena tertidur terlelap dalam kelas. Ustazah Hasanah ni memang ustazah yang sangat baik. dia tak marah pun aku tidur dalam kelas dia, dia tak marah aku tak buat nota. tapi aku bukan nak ambil kesempatan ke atas kebaikan ustazah tak marah aku. aku kesian jugak kat ustazah. yela, bila dia mengajar je, aku tidoq dalam kelas.

apa perasaan hangpa bila hangpa dok cakap sorang2 kat depan, orang yang hangpa harap akan dengar apa yang hangpa cakap tu sebenarnya dok tidur ataupun tak layan apa yang hangpa dok cakap tu? apa perasaan hangpa?

GILA!!! malu ooo... kita macam cakap dengan batu atau dengan tunggul ja rasa... so, hargailah dan tumpukan perhatian sebentar semasa orang bercakap kepada hangpa...

tapi................................

aku SPECIAL case....

HEHE....



opocot!!! terlelap pulak... hihi...


STOP!!! nanti aku tak dak idea untuk menaip dalam entri lain..

sebenarnya aku bukan nak cerita pasal ustazah... tapi aku nak cerita pasal doa...

DOA???


yup... doa..

D...
O...
A...

DOA...


sebelum aku teruskan cerita yang aku nak cerita, biarkan aku mula dulu dengan cerita pasal doa yang ustaz aku pernah cerita... cerita ni telah diceritakan oleh Ustaz Puad dari SMK Baling. aku tak ingat dah bila dia cerita, tapi dia cerita pasal ni kat dalam satu event sekolah. maknanya bukan aku sorang yang tau...
ceritanya bermula begini...............

alkisah seorang suami yang mempunyai dua orang isteri. isteri tua yang memang dah tua bernama 'Aliyah dan isteri muda yang cantik bernama Hasanah. si suami ni takut sikit kat isteri tua ni tapi dia sayang jugak kat isteri tua tu... maka, pada suatu malam giliran isteri tua, selepas solat maghrib berjemaah, terjadilah sebua dialog antara si suami dan si isteri tua...

si suami : (baca doa lepas sembahyang) A'uzubillahiminasy syaihonirrajim...................................................................................................................................................................... Robbana aatina fid dun-ya HASANAH, wafil aakhiroti HASANAH, waqina 'azaabannaar.....

tiba2 si isteri berkata....

si isteri tua : amboi..... sejak2 menikah dengan bini muda, dok sebut nama diaaa jaaaa.... sampai dalam doa pon dok sebut nama dia..... nama kita ni tak pernah dok sebut pun....

maka si suami pun demi menjaga hati isteri yang disayangi dan dengan ilmu IQTIBAS yang mencukupi, si suami berdoa lagi sekali.....

si suami : Robbana aatina fid dun-ya 'ALIYAH, wafil aakhiroti 'ALIYAH, waqina 'azaabannaar..... Walhamdulillahi rabbil 'alamin.... Amin....

si isteri pun tersenyum....

yang tu ja la Ustaz Puad cerita....

apa yang aku nak cerita kat sini adalah unsur IQTIBAS (sejenis unsur Balaghah Arab). penggunaan unsur ini dalam doa adalah dibenarkan. TAPI ADA SYARAT2 TERTENTU. SILA RUJUK USTAZ ANDA. aku tak pasti syarat-syaratnya, sebab aku bukan hebat sangat pun ilmu agama. aku cuma nak berkongsi je...

dalam doa yang selalu dibaca di bawah ni,
 رَبَّنَآ ءَاتِنَا فِى ٱلدُّنۡيَا حَسَنَةً۬ وَفِى ٱلۡأَخِرَةِ حَسَنَةً۬ وَقِنَا عَذَابَ ٱلنَّارِ
 “Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka”.

kita guna perkataan HASANAH (حَسَنَةً۬) yang bermaksud KEBAIKAN.

kalau kita guna unsur Iqtibas macam dalam cerita si suami tu.....

maknanya kita ganti kalimah HASANAH (kebaikan) dengan kalimah 'ALIYAH (ketinggian)...

maksudnya dah jadi berbeza la..

so bergantung la kalau kita nak mintak apa kat Allah...

nak doa dalam bahasa Melayu pun boleh... tapi kalau nak kemas sikit, doa la dalam bahasa Arab...

kalau nak kejayaan, gantikan kalimah je la..

kesenangan, kebahagiaan, kekayaan, kemuliaan dsb, booleh je doa dalam bahasa Melayu atau guna unsur Iqtibas...

apa2 pun, rujuk la kat ustaz2 atau ulamak2 yang lebih berpengalaman...

Wallahua'lam...

Alhamdulillah...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, 20 June 2011

Dugaan + Sabar + Tawakkal = Hikmah & Rezeki = Syukur...

Bismillahirrahmanirrahim...

lamanya tak update blog... rindu la. dok ingat nak update, tapi sedikit sibuk dan ujian Allah datang melanda, rupanya ada hikmah di sebaliknya. ni cerita yang terjadi Ahad minggu lepas selepas habis cuti pertengahan tahun yang 2 minggu tu.


pada hari ahad baru2 ni, seorang kawan aku, Rosman, datang ke rumah aku di Kampung Lalang ni. dia dok kat Jitra, kawasan bandar yang maju saja2 datang bercuti-cuti kat rumah aku yang ada la jugak suasana kampung. aku bawak dia pi berendam kat Air Panas Ulu Legong. hari ahad rosman sampai tu, aku memang rasa sikit2 dah nak demam. dan sepanjang 5hari ahad sampai isnin tu memang aku demam la. aku rasa tu la demam aku yang paling teruk selepas demam aku yang paling teruk 12 tahun yang lalu. sekarang umur aku 18. kira sendiri la dah berapa lama tak demam teruk macam ni.


ok. aku bukan nak cerita pasal demam, tapi aku nak cerita pasal lain. walaupun begitu, demam ni pun ada jugak kaitannya degan cerita aku ni.

macamana nak mula ek? ok. dalam entri aku yang lepas, aku ada cerita kan yang aku dapat Taylor's University under biasiswa MARA. So, beberapa minggu lepas, maybe dalam 6 Jun tu kot, aku dapat surat dari MARA pulak. hari tu dapat surat  dari Taylor's. tak pa la. nak dijadikan cerita, aku tengok struktur yuran pengajian yang Taylor's bagi.

Semester 1 : RM 10,555*
Semester 2 : RM 9,850**

* Yuran Pengajian : RM 8,050
   Yuran Pendaftaran : RM 650
   Resource Fee : RM 1,800
   Lab coat and gogal : RM 55

** Yuran Pengajian : RM 8,050
     Resource Fee : RM 1,800

yang tu semua yuran untuk kat taylor's. yuran untuk asrama RM800 (Hostel Admin Fee) dan RM 200 (Hostel Fee). maknanya RM1,000.

semua ni dari kertas struktur yuran untuk Foundation in Science yag Taylor hantar kat aku. dalam 1 kertas lain pulak dari Taylor's jugak kata aku kena bayar RM 1,650. RM1000 untuk hostel, RM 650 untuk yuran pendaftaran.

tangguh sat pasal surat dari Taylor's



**************************************************

Masuk pulak pasal surat dari MARA...

dalam surat dari MARA pulak kata aku dapat pinjaman pelajaran sebanyak RM 21,260.

Yuran Pengajian : RM 16,100  (RM 8,050 x 2 semester)
Elaun Bulanan : RM 5,160  (RM 430 x 12 bulan)

dari apa yang dia bagi kat atas, bermakna, MARA hanya tanggung  YURAN PENGAJIAN SAHAJA selama SATU TAHUN dan bagi elaun sebulan RM 430.

MAKNANYA!!! yuran2 lain semua aku kena tanggung sendiri!!!

SEMESTER PERTAMA : RM 3,505
SEMESTER KEDUA : RM 1,800

ADOYAI!!!


untuk pengetahuan hangpa, aku call MARA, dia sendiri cakap kata dia hanya tanggung yuran pengajian. dan aku boleh buat kesimpulan bahawa yuran2 lain aku kena bayar sendiri. aku call MARA pada hari selasa lepas. lepas tu Rosman saja2 baca buku pasal School of Medicine yang Taylor's bagi tu. dia discover program pathway yg aku tak sempat nak discover. lepas aku habis foundation kat situ, aku kena sambung lagi buat Medical Degree Transfer Program (MDTP) kat situ jugak selama 2 tahun.

DAN aku YAKIN yuran2 lain selain yuran pengajian, kena tanggung sendiri la... Sem 1, 5ribu lebih. sem2,3,4 dekat 4ribu lebih.


bila aku bagitau kat ayah aku, ayah aku ketaq tangan sebab tak tau mana nak cari duit. nak bayar RM1,650 yang macam Taylor's bagitau pon puas memikir nak cari duit. ni pulak sampai 3 ribu lebih. gaji bersih ayah aku RM 1,200 je. nak sara keluarga, adik2 aku sampai 4 orang. baru 15hari dapat gaji, dah pokai. nasib duit untung mak aku meniaga boleh tampung jugak sikit2.


**************************************************

selepas hantaq rosman ke stetsen bas pagi tu, aku ke hospital baling untuk buat medical checkup. malam tu kami 1 family kuar pi Billion(saja2 sebab boring dok kat rumah). ayah aku saja la pi amik kupon yang macam peraduan "gores dan menang" la(tapi ni yang sah punya). ayah aku buka kupon tu dan ayah aku menang hadiah apa tah. tapi sangat special la. kupon yang ayah aku dapat tu hanya ada 6 saja dalam Malaysia dan kupon tu hanya dikeluarkan sempena Hari Bapa.


ayah aku dapat hadiah dapur elektrik yang sangat jimat tenaga elektrik dan water purifier yang akan diservis oleh pihak tersebut sepanjang hayat secara percuma. ayah aku memang teringi sangat2 dapur tu sebab dapur kat rumah aku selalu tersumbat dek kerana gas yang kadang agak 'kotor'(berhabuk) menyebabka api jadi kecil.

dapur elektrik- bukan yang sebenar, lagi canggih...


tapi untuk dapatkan hadiah tu, ayah aku kena beli sebuah vacuum yang agak berjenama dengan harga RM 2,888. boleh bayar tiap2 bulan sebanyak RM80. ayah aku dok ingat nak ambik dah. last2 tak ambik pun. syarat dia, kupon cuma boleh guna ari tu je dan barang yang dibeli tak boleh dijual kepada orang lain. balik rumah rasa menyesal pun ada jugak sebab tak beli. tapi bila pikir2 balik, bagus jugak tak beli tak perlu tambah masalah kewangan dengan nak tanggung aku lagi. sabar jela...



**************************************************

hari khamis, aku call MARA lagi untuk tanya beberapa soalan. then aku try call Taylor's untuk tanya beberapa soalan. entah kenapa aku pi tanya pasal kertas struktur yuran yang depa bagi tu. dan lelaki tu menjelaskan dengan panjang lebar kat aku.

akhirnya...




ALHAMDULILLAH!!!


aku tak kena bayar semua yuran2 lain tu  yang sampai 3 ribu lebih tu. lepas apa semua dia jelaskan kat aku, aku tanya dia, "Memang pasti?" dan dia jawab dia pasti. dia kata yuran2 lain tu semua dia akan bilkan kat MARA. aku bersyukur sangat dan aku bagitau kat dia yang aku sangat risau kalau aku kena tanggung semua yuran2  lain yang banyak tu. aku cerita gaji ayah aku pa semua. dia kata, jangan risau dan nanti dia akan tolong uruskan apa2 yang lain.

so, aku kena bayar RM 1,650 saja. yuran pendaftaran RM 650 dan yuran asrama RM 200. Hostel Admin Fee yang sebanyak RM 800 kena bayar nanti akan dipulangkan balik selepas aku tamat foundation nanti.

memang terbaik! aku dok kat tempat yang 'mewah'. (aku tak tau la cain kawan aku kata tempat tu mewah). mamak Eng (Datuk Ibrahim), pakcik aku tu, beliau kata kampus aku tu memang elok sangat2 dan rumah beliau dekat dengan tempat aku tu. hostel aku sama dengan basil dan memang aku rasa hebat la kondo tu. aku dok kat IPTS, pakaian bebas pulak tu. haha... jangan jeles cain.


so yang tu je la. dugaan pertama, aku dok sangka kena bayar banyak sangat duit.. dugaan kedua waktu ayah aku nak beli dapur elektrik tu. hikmahnya, kena bayar sikit ja. aku pernah tengok kat 1 blog tu dia kata, "Allah bagi apa yang kita perlu, bukan yang kita nak"... mula aku kurang setuju sebab aku rasa Allah akan bagi apa yang kita nak saja. dan sekarang baru aku paham, Allah bagi apa yang kita memang perlu dan pa yang kita nak. sebab, benda yang kita nak, kadang2 kita perlu. betoi tak? Wallahua'lam...

Alhamdulillah...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, 10 June 2011

Lucah ke??? Bakteria E. Coli merebak...

Bismillahirrahmanirrahim...

Sebut pasal lucah, aku rasa mesti ramai yang nak baca entri ni. sebenarnya memang aku nak cakap benda yang agak lucah tapi secara VERBAL. aku nak cerita pasal E. Coli.
seekor e coli

dari maklumat pembacaan aku, nama sebenar dia ialah Escherichia coli. macam biasa la orang putih. kalau depa discover something, mesti depa abadikan nama depa punya. E coli ni di-discover oleh seorang pakar pediatrik(pakar kanak2) Jerman-Austria. dia jugak sorang lecturer...
ni dia... memang muka jenis saintis kurun ke 19 ni...

aku tak tau la berapa ramai manusia atas bumi ni dok menyumpah nama dia sewaktu nak menyumpah bakteria E coli. haha... merana dia...

tiba2 je aku nak tulis entri pasal e coli ni... awatnya... nak buat lucah la ni...

tak la... sebenarnya aku tak dak idea nak update blog. pastu teringat berita beberapa hari lepas pasal bakteria  E coli ni kat negara2 Eropah yang semakin meruncing. aku cuma nak meluahkan kerisauan dan membangkitkan kebimbangan  dalam entri ni.

dari sebuah blog yang aku baca yang dia bersumberkan kosmo online (kosmo online>blog yang aku baca>blog aku), dia kata dianggarkan hampir 2000 orang dari negara2 seperti Austria, Denmark, Perancis, Belanda, Norway, Sepanyol, Sweden, Switzerland, Britain dan Amerika Syarikat (AS) telah jatuh sakit BERKEMUNGKINAN sebab makan sayur- sayuran dan salad yang tercemar dari Jerman. cuma kemungkinan. bukan fakta. mungkin sebab demam kena ketik dengan tebuan tanah tak termasuk ok.

kat Jerman, dalam masa 2 hari, kes jangkitan E coli yang direkodkan 199 orang. yang tak direkodkan??? belambak kot...

sebenarnya kebanyakan bakteria e coli ni tak berbahaya tapi yang jenis 0104:H4 ni yang dah mengalami mutation, differentiation, integration, transformation dan macam2 animation ni yang bahaya. dikatakanbakteria ini berupaya melekat kat dinding usus manusia secara kekal dan menghasilkan toksin Shiga atau STEC. sapa yang kena, simptom2 yang dialami ialah:

cirit birit berdarah

kerosakan ginjal

sawan

dan.....

mati
oleh itu, jangan buat main2... terutama kepada kaum Hawa...

kenapa especially perempuan???

adakah dari segi persamaan .....................???

let me tell you the answer...

sebenarnya, dalam era globalisasi yang penuh pancaroba ini(ayat khairul izzuan- KP SMKB 2008), ramai wanita yang mengamalkan pemakanan sihat tanpa kalori ataupun diet seimbang. kebanyakan mereka mengambil makanan seperti timun dan salad mentah. mengikut statistik kes terbaru jangkitan E. coli ni, lebih kurang 1200 wanita yang dijangkiti. pada tahun 1994, wabak E. coli di Amerika Syarikat yang telah melibatkan mangsa yang kebanyakannya terdiri daripada golongan wanita yang secara puratanya berusia 36 tahun.

selain itu, kanak-kanak juga mudah dijangkiti bakteria ini kerana sistem imunisasi mereka masih lemah. oleh itu, pesanan buat ibu bapa dan individu yang gemar mengamalkan diet tanpa kalori khususnya, basuh dan masak makanan seperti salad, timun dan tomato dengan secukupnya dan minum air yang telah dimasak sahaja.


kenapa air pun terlibat sama???

air pun ada bakteria ni jugak ke???

sebenarnya aku rasa dalam air kita ni tak dak la kot. tapi, bakteria E. coli ni pernah dikesan di Tasik Kenyir. tapi tak la sampai tahap yang membolehkan air Tasik Kenyir tu tak boleh diminum. paham tak??? maksudnya, tahap bakteria E coli dalam air tu tak tinggi sangat sampai boleh menghalang kita dari minum air dari sumber tersebut, So sebagai langkah berjaga-jaga, masak air hingga mendidih, tunggu sampai temperature air boleh diminum, baru minum air *(lurus bendul). takkan la nak biar badan kita jadi macam kat bawah ni sebab cirit-birit kronik.


so, orang kata,
Mencegah Lebih Baik Dari Merawat...
الْوِقَايَةُ خَيْرُ مِنَ الْعِلَاجِ
 betul tak apa aku cakap?

betul atau tidak aku tetap TAK sokong perkara diatas dalam certain circumstances...

dalam kebanyakan hal, aku sokong.

so, kepada kawan2 aku yang akan melanjutkan pelajaran ke negara2 seperti UK, Poland, Australia, Eropah, mahupun di sebelah Timur Tengah seperti di Jordan, Mesir dan Madinah, jaga kesihatan elok2. tak lupa jugak yang berada di dalam negara, jaga kesihatan jugak. jangan ingat penyakit yang berlaku di luar negara, tak boleh berlaku kat negara kita.

 aku rasa entri ni dah cukup panjang dah ni. boring jugak baca fakta je lama2. aku juz meluahkan kerisauan aku je.

sebelum aku stop, aku nak kita fikir pasal sesuatu...

BILA PENYAKIT SELSEMA BURUNG, BANYAK UNGGAS DIMUSNAHKAN...

BILA PENYAKIT DENGGI, ORANG CEGAH DENGAN MEMUSNAHKAN TEMPAT PEMBIAKAN AEDES...

BILA PENYAKIT E. COLI YANG DIKATAKAN DARI TIMUN, BANYAK TIMUN DIMUSNAHKAN...

TAPI...


BILA SELSEMA BABI MEREBAK, TAK DAK PULAK KITA DENGAR ORANG MEMUSNAHKAN BABI...

apa yang tak kena??? kepentingan apa yang cuba disembunyikan oleh pihak tertentu???


pikir-pikirkanlah.................

Alhamdulillah...


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, 8 June 2011

Wordless Wednesday...

Bismillahirrahmanirrahim...[baca dalam hati...]

~ari ni aku nak buat entri yang macam tajuk kat atas la... ni aku sedang bercakap dalam hati ni~

~baca dalam hati tau~
~top of the world(idiom)= sangat gembira~
~kenapa???~


Alhamdulillah...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, 7 June 2011

Tablepaper Husnul Hadi Espee

Bismillahirrahmanirrahim...

Hari ni tiba2 aku teringat kat Husnul Hadi, ketua kelas 5 Ikhlas aku dulu ketika di SBPI Kubang Pasu. sebab pa tak tau aku tiba2 teringat kat dia ni. aku balik rumah dari test JPJ tadi. dengan perut yang kosong dan kerongkong yang kering, aku bukak peti ais nak cari sesuatu untuk disuap...

bila aku buka je.........



aku ternampak agar2 merah yang mak aku buat ari tu. tu yang tiba2 teringat kat jeliaq tu. eh, silap. Husnul. kalau hangpa nak tau(buat yang tak tau) husnul ni seorang yang hensem, berkeyakinan tinggi dan berkepimpinan. aku bukan nak puji lebih2. tapi aku dok sekelas dengan dia selama setahun. aku tau la. untuk menyokong lagi fakta aku di atas, aku tanya kawan aku yang juga bekas SMKB-ian yang berpindah ke SAMURA(SMS Muar). Liyana nama dia. Liyana pun describe jeliaq macam aku describe husnul jugak. so fakta disokong. macam mana liyana ni yang tak pernah kenal husnul ni boleh describe husnul macam tu??? tak ke heran???

hehe... untuk penjelasan lanjut, tanya tuan punya badan... KANTOI!!!

haha...

tengok gambaq dia kat bawah... sangat hensem dan sungguh bermisi dan visi... tak heran la kalau ada yang tertarik...

~Husnul Hadi~

kenapa tajuk entri ni 'Tablepaper Husnul Hadi Espee'???

jeng! jeng jeng......!

[kenapa la aku dok buat syok padahal tak syok pun]

lepas aku makan agar2 merah tu, aku tengok adik aku dok menonton laptop gambaq2 bangunan yang pelik2 kat dunia ni. lagi lah teringat kat jeliaq yang suka kumpul gambaq2 yang pelik2 dan ada jugak gambaq2 yang bermotivasi. aku pernah perasan ada jugak gambaq bangunan yang bentuk macam bakul sebagai 'tablepaper' jeliaq. so aku nak boh banyak2 gambaq bangunan pelik2 dan entri ni aku dedicate untuk jeliaq. ada 31 gambaq ja. boleh la husnul print gambaq2 ni dan buat 'tablepaper'. sebagai kenangan bila dok Jordan nanti. boleh jugak kalau waktu jadi akauntan berjaya nanti.

enjoy je gambaq2 kat bawah...

macam sarang n muka hantu cerita Scary Movie 1

macam robot mainan yang sezaman dengan Wall E

aiskrim potong

gambaq bangunan bakul yang sama macam 'tablepaper' jeliaq

macam simbol Wordpress je.

hospital kot ni... ak rasa la...

Akademi Seni Muzik Yamaha(btoi la kot...)

rumah tradisional Melayu yang dimodenkan(ada 'bawah rumah')

biasa je kot...

yang ni paling best... macam jeliaq(jelly=jeliaq-dialek kedah)...

pencinta alam hijau...

nak tiru opera kat Sydney la ni...

tak dak idea nak describe...

rumah tungging buyung...

pemilik dia nama Nasir... percaya tak?

cerita Up yang tak jadi..

tanah tak cukup...

sama jugak tanah tak cukup...

yang ni macam tipu je...

kondo ni pun macam tipu je...

yang ni pun sama dengan 'tablepaper' husnul...

rantai basikal yang !@#$%^&*(kenapa la aku terpikir macam rantai basikal...)

macam kayu yang tak licin...

ni apa tah... macam buku pun ada...

terbalik terus... kalau ada kat baling kan bagus...

obses dengan Mr. Crab dalam spongebob

ni baru perpustakaan!!!

solar capture...

nak tambah rumah tapi dok tingkat atas...

yang ni tak paham... tapi pelik lajugak...

atomic model of uranium(nuklear ni)~kot...~

kalau tak best, tak payah tengok.
-sia2 je orang yang menginovasi pembinaan bangunan2 ni
-sia2 je orang kuarkan duit untuk bina bangunan2 ni
-sia2 je arkitek lukis plan
-sia2 je engineer bina bangunan(ketua)
-sia2 je buruh2 bina bangunan(kuli)
-sia2 je photographer amik gambaq bangunan ni
-sia2 je orang upload masuk dlm internet.
-sia2 je aku copy, save, buat folder, upload gambaq ke dalam blog, padam folder, empty recycle bin dll
-sia2 je idea aku pikir nak update blog...

Alhamdulillah...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hadiah istimewa!!!

Copyright © 2011 Syamim Harun