Islamic Widget

Iklan Nuffnang

Tuesday, 31 May 2011

Tatkala aku.........

Bismillahirrahmanirrahim...

Pada hari ahad yang redup, lebih kurang pukul 2:03 petang.... Tatkala aku..... keluar rumah menaiki motor bagi memenuhi jemputan perkahwinan emmy dan yatie, sesuatu yang dah lama aku harapkan tiba... pada ketika tersebut, aku mungkin sedang menikmati nasik minyak kat dewan orang ramai kampung lalang. 'ia' sampai ke rumah aku dan 'ia' disahkan oleh family aku yang berada di rumah waktu itu.

'ia' adalah sepucuk SURAT!!! sepucuk surat yang dihantar menggunakan perkhidmatan Poslaju Malaysia.




haha.... saspen la sangat...

surat dah sampai... yey! yay! surat daripada Taylor's University dah sampai. akhirnya... teka-teki aku berakhir. kampus mana aku dpt, di mana asrama aku, dan course apa aku dapat, semua dah terjawab.
course aku kat sana nanti... 


 fakulti aku...
surat untuk asrama... 

surat tawaran...

memang best tempat dia. baru siap dibina 2009. tapi aku kesian jugak kat ayah aku sebab nak kena tanggung belanja banyak sangat. budak JPA yang ambik farmasi dapat kat situ jugak. registration fee depa ditanggung. depa kena bayar RM1000 ja. tapi budak MARA yang ambik medic kena bayar RM1650. registration fee MARA tak tanggung. tapi tak pa la. aku nak belajar betul2.
surat berkaitan 1

surat berkaitan 2

kampus aku kat Subang Jaya jugak. tapi kampus baru. lakeside campus. baru siap 2009. memang best. tempat baru, takkan tak best lagi kot... antara gambar kampus yang bakal aku belajar aku upload kat bawah. sumber dari website taylor..





ikut surat yang depa bagi, hostel aku kat Casa Subang, USJ 1. aku pun tak tau sangat. tapi aku rasa bilik dia lebih kurang macam kat bawah ni kot.
(Sumber: Taylor's University, Students' Accommodation)

mewah macam hotel. facilities pun hebat. aku tak pernah sangka Allah akan bagi rezeki kat aku sampai macam ni. Allah Maha Pemurah. Alhamdulillah. aku akan belajar sungguh2. Ya Allah, berikan aku kekuatan...
aku rasa sampai sini saja kot aku nak tulis. terima kasih kepada semua yang terlibat sampai aku dapat rezeki macam ni. semoga Allah memberkati anda semua.

THANKS ALLAH!

Alhamdulillah...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, 30 May 2011

KAMI LELAKI!!! kawan2 aku... (PRINCES OF IKUP[TRIO])

Bismillahirrahmanirrahim...

dalam post ni aku nak cerita pasal kawan2 aku kat sekolah pulak. aku pun sebenarnya tak tau nak cerita pa sangat. tapi aku nak cerita jugak la pasal kawan2 aku sebab aku rindu sangat zaman persekolahan dulu.


dalam post ni aku nak cerita pasal nama panggilan kawan2 aku mengikut kategori.. hehe.

kategori haiwan:
katak, sotong, tupai, labi, salmon, monyet, beruk, belalang, singa, ulat, kambing, itik, kaloi, kura2, udang, kucing,unta,tikus, penyu, lembu, lipas, kijang, ular sawa, beruang, ayam, semut, hamster, koala, platipus, naga.

kategori tubuh badan dan sifat:
boroi, bibir, sengau, hensem & bertarannum, old(tua), cina, ketat, matured(tured), bayi, konkrit, kepala, tiang, dagu firaun, M, aset(bumper), juboq, ken(-tut), labuih.

kategori makanan:
jeli(jeliaq), megi, pau, kacang, tauge.

kategori mistik dan ghaib:
hantu, toyol, malaikat dan api.

kategori orang2 mulia:
ustaz zahazan, ustaz zun, Sultan Mizan.

kategori nama orang putih:
Fred, Bobby, Eddy, CR, Obama, Bastos, Nash tungau, Maher Zain, Sean.

kategori yang takdak kategori:
kadio, pud, P.A(system), pelly, peng, nizaruto, cacey, betong, stylo, rahim 11A+, bunga, tauke sayur, korea rain, abang sukainah, moon(bulan), mon.

terima kasih kat suhail sebab post pasal ni kat dalam group PRINCES OF IKUP[TRIO].

nak tau lebih lagi, boleh rujuk kat blog faris azim klik sini. video pun ada.

video facebook fisol pun ada jugak. klik sini. aku tak pasti la ada ke tak video yang sama dalam blog fisol.



aku teringin nak cerita pasal pompuan, tapi aku takut aku kena marah pulak. ada satu nama memang aku nak cerita jugak2. FETH-IN. nama sebenar, fatin syahirah. sori feth-in. anggap la aku nak promote blog ang dalam post aku ni.

sebut pasal nama dia ni, aku teringat Syed cuba buat lawak hambar menggunakan nama feth-in ni bila Iqbal kata dia dan feth-in yang bertanggungjawab mengupdate blog BADAR. aku tak mau cerita panjang2. tapi kalau iqbal, mad din, jeliaq(husnul) dan syed masih ingat, mesti akan tersenyum sebab kalau syed buat lawak hambar, memang kita akan kena pikir dulu sebelum gelak. hahaha...

kelas 5 Ikhlas pun memang seronok. aku rasa perpaduan dalam kelas 5 Ikhlas paling memberi kesan kat aku. tapi kalau ingat2 balik, 4 Ihsan pun seronok. aku nak ucap terima kasih kat shaniza zarina (kak sharul) a.k.a. zaza (muker kata) sebab dia la aku rasa bertanggungjawab ke atas kebersihan kelas 4 Ihsan dan komitmen dia dan kami semua, kami menang pakej makan malam kat luar yang di sponsor oleh PIBG. memang best.
Belakang dari kiri: eddy, suhail, caen, bazli, hamid, nuruddin, ahyad, mahfuz.
tengah dari kiri: farah afina, ajmal, awanis, musyirah, ashikin, fatin izzati razi, fatin syuhaidah, ---, hayati.
depan dari kiri: syahirah, fatin izzati said, maryam, akilah, shahniza, cikgu rizalman, acap, aku, nizar, amir.

5 Ikhlas pun apa kurang. aku rasa terkesan dengan sesi luahan hati, refleksi dan perbincangan yang kita selalu buat demi kelas kita. dari kelas yang mengamalkan perkauman (lelaki dan perempuan) kepada kelas yang bersatu padu. ingat tak kita kena lari pusing perhimpunan waktu syariah?(laki saja kecuali husnul dan naufal yang puasa) haha... memang aku tak boleh lupa punya.
belakang dari kiri: wajihah, humairaa, syah,, aton, sukainah, shira, fasyu, fairuz, arifah, fatin izzati, nabil, hanisah, cikgu nurul, tipah, abidah, ajmal.
depan dari kiri: mad din, syed, iqbal, jat, aku, ustaz suhaimi, husnul, caen, rahim, zaid, pau.

kepada kawan2 sekalian, aku mintak maaf kalau hangpa semua terasa. tapi sedar tak kita semua bersatu padu sebagai satu batch dan satu kelas kerana ni semua. Aku mintak maaf lagi sekali.

sesungguhnya aku rindu kat hangpa semua dan aku rindu zaman sekolah dulu.. baru aku sedar sekarang.
special song for all of you.......


TERIMA KASIH SEMUA...

Alhamdulillah...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sunday, 29 May 2011

Blackberry??? Jenama BARU! : Mulberry...

Bismillahirrahmanirrahim...



hehe....

dalam post kali ni, aku nak buat kelainan sikit sebab aku nak promosi pokok, buah dan daun mulberi(family aku panggil raspberi).



mesti hangpa semua tertanya2 sebab apa aku tiba2 nak buat post pasal ni. kan2?? sebenarnya aku dok dengar2 orang kampung dan ayah aku sembang2 pasal pokok ni. dengar cerita kata mahal sangat pokok ni dok jual kat pasar2 malam, pasar tani, pasar hari, pekan rabu, pekan ahad dan macam2 lagi la. sepokok kecik yang panjang dalam 20cm pun dah berharga RM12!!!


haaaa.....

memang mahal beb.. dulu pokok ni tak famous, orang tak layan pun. tapi lepas RTM ke TV3 tah yang buat dokumentari pasal teh mulberi, terus pokok tu jadi femes.
sebenarnya pokok tu biasa2 je. tapi buah dia sedap la. buah dia ada 3 warna.
1. hijau(putik)
2. merah(pramatang)

3. blue-black(matang)


aku taktau la sangat khasiat buah ni tapi memang menjadi kebiasaan la buah spesies berry ni ada Vitamin C. buah dia boleh buat jus dan jem. khasiatnya ialah dapat mengurangkan kandungan gula dalam darah. so memang sesuai la untuk orang yang ada diabeties. selain itu dapat juga mengurangkan tekanan darah tinggi dan mengurangkan kolestrol dalam darah. Secara tradisionalnya, buah Mulberry telah digunakan sebagai agen ubatan bagi memberi khasiat kepada yin(yin dan yang) dan darah, memberi kebaikan kepada buah pinggang dan merawat masalah lemah, keletihan, anemia dan masalah rambut beruban.

Buah Mulberry turut digunakan untuk merawat masalah kencing tak lawas, pening dan masalah sembelit warga tua.Buah Mulberry juga dikatakan mampu memberi khasiat dan merangsang penghasilan cecair badan. Mereka yang mengalami masalah kekurangan cecair(interstitial fluid), mulut mereka akan kering dan lidah terasa panas. Elok juka mereka makan buah ini bagi memberi khasiat dan menambahkan cecair badan. Mereka yang mengalami masalah mata kering akibat keletihan mata dan akibat bekerja boleh juga mengambil jus mulberi bagi menambahkan cecair badan dan menguatkan penglihatan.



Buah Mulberry juga mengandungi unsur-unsur khasiat seperti mineral dan vitamin. Dikatakan dengan memakan buah Mulberry, mampu membantu menyembuhkan penyakit kronik pada saluran pencernaan, merangsang rembesan cecair gastrik, menguatkan kebolehan bagi mencerna dan menyerap, memperbaiki selera makan dan membuang kembung perut dan sembelit. Wanita yang mengalami simptom-simptom seperti anemia, kepucatan, rasa pening, sukar untuk tidur dan jantung berdebar-debar dengan kerap terutamanya selepas melahirkan bayi, bolehlah mengambil jus mulberi dengan kerap bagi mengurangkan simptom-simptom tersebut.

masuk pasal daun dia plak. daun dia ni macam daun la. yang tak peliknya, daun dia berwarna hijau. memang tak pelik pun. daun dia boleh dikeringkan dan boleh buat teh. kalau tak keringkan pun tak pa jugak. ambik je daun yang segar, ramas2 sikit, bubuh dalam cawan dan tuang air panas. nak rebus terus pun boleh. asal daun dia dulu dibawa masuk ke Malaysia dari China untuk projek ulat sutera kat Terengganu. sapa2 yang ada bela kambing atau lembu atau arnab, daun mulberi ni sesuai untuk diberi makan kepada hampir kesemua binatang ternakan sebab protein dalam daun dia tinggi.




dari maklumat aku dapat dari dokumentari, khasiat daun dia ni ialah mengandungi anti-oksidan yang sangat baik untuk kesihatan dan mengandungi bahan anti-kanser. Daun Mulberry juga dikatakan boleh direbus dan digunakan sebagai ubat mencuci mata yang merah dan bengkak. Daun yang telah kering pula dikatakan boleh dicampur dengan air mendidih atau direbus. Air ini dikatakan boleh diminum untuk tujuan membersihkan tubuh badan, merangsang peluh, ubat batuk, demam panas dan selsema.

Daun yang telah dipanaskan pula dikatakan boleh disapu minyak dan dijadikan sebagai ubat tampal pada luka yang parah. Bagi mereka yang mengalami masalah gigitan atau sengatan serangga, daun yang telah ditumbuk lumat boleh dijadikan sebagai ubat tampal pada bekas gigitan atau sengatan serangga tersebut. Jika mengalami masalah tangan atau kaki yang kebas, bolehlah mengambil getah daripada daun atau ranting mulberi, kemudiannya gosokkan pada bahagian yang kebas.

Akar pokok Mulberry boleh direbus dan dijadikan sebagai air minum bagi merawat asma, batuk, busung, melawaskan pembuangan air kecil dan radang. Air rebusan kulit pokok mulberi pula dikatakan boleh diminum untuk merawat sistem pernafasan, asma, batuk, bronchitis, busung, menyingkirkan kahak dan hingus, tekanan darah tinggi, kebas tangan atau kaki. Ranting kering pokok mulberi pula dikatakan boleh direbus dan dijadikan sebagai air minum bagi merawat demam panas dan mengatasi rasa sakit. kesimpulannya, banyak faedah yang boleh kita dapat dari pokok mulberi ni.

apa2 pun, SILA DAPATKAN NASIHAT DARIPADA PENGAMAL PERUBATAN bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.

Tips2 bagi anda yang ada dan bakal ada pokok mulberi ni:

1. sentiasa petik buah mulberi yang dah matang sahaja sebab ia akan luruh  bila tak dipetik.

2. selepas habis buah, potong  ranting2/dahan2 pokok mulberi sampai 'botak'. nanti buah akan berputik kembali dengan banyak.

3. buah dia boleh dibuat jus dengan merebus dan amik air rebusan dia. gunakan penapis. kalau buat kordial tanpa pengawet, pastikan anda simpan kordial anda salam peti sejuk. kalau terdedah kepada suhu melebihi 25oC, ia akan menjadi wain. pernah jugak jadi. aku terbuat secara tak sengaja. mak aku buat kordial, bubh dalam botol, pastu bagi kat aku. aku simpan dalam lokar dorm waktu dok kat asrama dulu. lepas sebulan lebih, aku try minum. memang keras!!! JANGAN BUAT!!!

yang tu je kot tips. kalau ada lagi, nanti aku update.

so, kat sini ada la promosi sikit. sapa2 nak anak pokok mulberi ni, boleh la datang ambik sendiri kat rumah saya di alamat di bawah dengan harga RM7. (harga boleh dirunding:negotiable)

harga bagi pembelian melebihi 10 pokok ialah RM5. (harga boleh dirunding:negotiable)

Hadapan Klinik Kesihatan Kampung Lalang,
Mukim Siong,
09100 Baling,
Kedah.

atau boleh telefon nombor ni...
019-4467958 (Harun)

Alhamdulillah...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, 28 May 2011

Taylor Swift???

Bismillahirrahmanirrahim...


Hehe... dalam post ni aku aku nak cita sikit pasal taylor.. sebenarnya bukan pasal dia ni...


Taylor Swift. (ahyad minat lagu dia je bukan dia)

TAPI.....

aku nak cerita pasal ni....


hehe... sebenarnya, aku pun tak tau sangat pasal Taylor's College ni, tapi lepas baca sikit maklumat kat website dia, tau la sikit2.

tertanya-tanya kenapa aku tulis pasal ni???

ni jawapan dia...


hehe... dah 2 kali dah aku post surat tawaran ni. sebenarnya aku dapat Biasiswa MARA. heran jugak macam mana MARA boleh letak aku kat tempat mewah ni. ada la sorang senior aku yang dok kat taylor. dia amik a level course busines kot. under scholarship Sime Darby. Basil Hazman. dia memang terer pun. aku ingat nak mintak dia jadi tutor aku kat sana. tapi dia dah nak fly ke Manchester september ni.

aku nak cerita lebih2 pun tak boleh sebab aku bukan tau sangat. surat tawaran pun belum sampai lagi. nanti surat tawaran sampai, aku cerita lagi. tadi kat rumah kenduri aku jumpa kawan aku yang aku kenal waktu pi interview mara sekali hari tu. dia cakap A-Level dengan Foundation tak sama. aku pun tak tau la. mungkin foundation 1 tahun ja kot. A-Level 1 tahun setengah. tak apa la kot mana pun. nanti dapat surat baru tau yang sebenar.

apa pun terima kasih kat MARA sebab bagi pinjaman kat aku... (pinjaman fleksibel)


ramai jugak la yang dapat tawaran untuk ke oversea. ada yang dapat dalam negara ja. yang pi ke matrik pun ramai. pendek kata semua dapat sambung belajar la. yang geng lama aku kat SMKB pun boleh kata semua dapat sambung belajar.masuk form 6, politeknik dan macam2 lagi la..

aku nak list sikit nama2 kawan aku yang dapat pi oversea...

SBPI KUBANG PASU
1.  Husnul Hadi bin Khoirudin--- MARA-- Mesir/Jordan- Syariah (Perbankan & Ekonomi)
2.  Nurul Atikah Bt Md Noor---- JPA---- USA---- Kejuruteraan
3.  Muhammad Afif Akmal B Rosli---- JPA---- Jepun---- Kejuruteraan
4.  Muhammad Nadzrin B Mahamud Fauzi----- JPA---- Australia Farmasi
5.  Nurul Abidah Bt Mohd Ghazali -----JPA---- Mesir---- Perubatan
6.  Muhammad Aminuddin B Khalid -----JPA----- Mesir----- Perubatan
7.  Nurul Sheefa Bt Ayob---- JPA---- Mesir---- Perubatan
8.  Nabil Huda Bt Che Murad ----JPA----- Mesir----- Perubatan
9.  Mohamad Nizar Zaidi B Mohd sabri----- JPA----- Jepun---- Kejuruteraan
10. Fatin Shahirah Bt Shari ----JPA------ Jordan------ Perubatan
11. Sukainah Barirah Bt Abdul Kadzir Ruslan----- JPA----- Jordan---- Perubatan
12. Nor Faizah bt Ahmad------YZNK-----Mesir-----Perubatan
13. Muhammad Iqbal bin Samsudin ----Y
ZNK---- Mesir----- Perubatan
14. Syahidul Ammar bin Said ----YZNK----- Mesir---- Perubatan
15. Rabiatul Adawiyah bt Saad---- YZNK---- Mesir---- Perubatan
16. Nur Hayati bt Mahmud ----YZNK------ Mesir----- Perubatan
17. Nur Dalila bt Roslizan--- YZNK--- Mesir---- Perubatan
18. Ahyad bin Md Desa ---MARA--- Mesir/Jordan---- Perubatan
19. Muhd Ashraf bin Mohd Shafii ----MARA---- Mesir/Jordan--- Perubatan
20. Nurul Ajmal bt Mohd Mohsin ---MARA--- Mesir/Jordan--- Perubatan
21. Khairunnisa bt Mohd Kamaludin----- MARA ----Mesir/Jordan---- Perubatan
22. Aidid Nawawi B Ghazali ----JPA---- Poland---- Perubatan
23. Muhd Asyraf bin Yahya--- MARA---- Mesir/Jordan--- Pergigian
24. Muhd Syamim bin Harun ----MARA----- UK ----Perubatan
25. Suhail Anwaar bin Ahmad Shafiai---- MARA--- UK--- Perubatan
26. Siti Nur Akilah bt Ismail ----MARA--- UK--- Bioteknologi
27. Ahmad Mahfuz bin Mohd Zulkifli ---MARA--- Australia/UK--- Bioteknologi
28. Maryam bt Khamaruzaman --MARA--- Australia--- Bioteknologi
29. Nur Arifah Hajar bt Ahmad Sofri--- MARA---- Australia/NZ--- Sains Matematik
30. Mohd Rosman bin Razif--- MARA ----Australia/NZ---- Kejuruteraan
31. Muhd Syahid bin Anuar ---MARA--- Australia---- Kejuruteraan
32. Munirah bt Hassan------JPA-----India------Pergigian
33. Nur Syahirah bt Zamzari-----YZNK-----Mesir----Perubatan

SMK BALING
1.Syahirah Alias-MARA
2.Liyana Sabri-MARA (ex-SMKB-SMS Muar's)
*Chee Zheng Xin-JPA {tak sure status}

*YZNK: Yayasan Zakat Negeri Kedah

Mintak maaf kat kawan2 yang lain sebab tak letak nama hangpa sekali. tapi hangpa semua pun hebat jugak. bukan nak ambik hati je ni, tapi memang sungguh aku cakap.


terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam kejayaan aku sama ada secara langsung ataupun tidak langsung. aku tak nak sebut nama sorang2 sebab takut yang tak disebut namanya kecil hati. so, thanks semua........


Alhamdulillah...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, 27 May 2011

Spaghetti or Vermicelli??? I love both!!! (Tips untuk Interview Biasiswa MARA)

Bismillahirrahmanirrahim...

hari ni aku buka nak cerita pasal menu masakan atau pun perbandingan da pebezaan antara spaghetti atau vermicelli. tapi jari ni aku nak cerita pasal interview MARA yang agak pelik berbanding tahun2 sebelumnya.

ok, sapa yang lahir tahun 1993 mungkin ramai yang dah tau apa yang calon interview MARA kena buat. tapi, untuk orang yang tak tau, ni aku nak cerita.

Alkisah.......... Pada suatu hari sang kancil beramai-ramai datang mengadap ke bawah duli yang maha mulia sultan firaun.... hahaha.... aku suka part tu..

ok2. serius...

ok. aku tak berapa ingat bila tarikh boleh check sama ada dapat atau pun tak, interview MARA tu. tapi bila aku check, ni la surat yang aku dapat...


haaaa... aku pun bersyukur la sangat2.. lepas tu aku pun sibuk la fotostat sijil la macam2 pa semua la. sahkan sijil. malam sebelum interview tu, aku baru siap susun sijil, buat table of contents untuk fail sijil2 aku yang ori. aku isi borang pun malam tu la jugak. pukul 2 baru aku masuk tidur. masuk tidur pun belum tentu boleh lena lagi.. aku rasa malam tu aku lena dalam pukul tiga kot. esok pagi tu aku bertolak dengan ayah aku ke Alor Setar. Ayah aku pun tak tau kat mana bangunan MARA kat alor star nu. nasib baik la ayah aku teringat kat kawan muallaf beliau, Mazlan. pak cik mazlan ni dulu aku kecik2 selalu la jugak pi rumah dia kat baling. la ni pakcik mazlan dok kat alor setar keja kat al bukhary. memang pegawai besar jugak dia. kami berhenti kat kedai roti canai dan makan2 dulu sambil pakcik mazlan bercerita pengalaman dia kerja kat al bukhary tu. lepas tu, pakcik mazlan tunjukkan aku dengan ayah aku bangunan MARA. sampai bangunan MARA, a ku pun pakai blazer pa semua, pastu masuk ke tingkat 1. dok kat situ sat. ada la 3-4 orang parents yang dok tunggu anak depa. aku memang ketag jugak la time tu sebab setahu aku, aku sorang je yang kena 26hb. kwn2 aku yg len semua pakat kena 25 dan 27 hb.

Tiba2.........





Suhail pun tiba. A lot of relief to me... huhu. Alhamdulillah. mula2 Allah hantaq pakcik Mazlan untuk tolong tunjukkan jalan. pastu Allah hantaq suhail pulak. Thanks Allah... seronok tak terkata la. lepas suhail dok sat bagi hilang letih, kami berdua naik lif ke tingkat 4. parents kena tunggu kat bawah ja.

sampai tingkat 4 ada 4orang yang akan interview sekali dengan aku. amzar, laila, shifa dan husam. aku dan suhail pi masuk kat satu bilik tu. bilik pendaftaran kot. kami bagi sijil2 yang dah fotostat berserta borang permohonan pastu kena sign2 sikit. pastu aku dengan suhail pi beramah mesra dengan depa yang sampai awal lagi tu. sembang2 sikit. pastu yuhana dan sham pun baru sampai. dok sat, kak yang dalam bilik pendaftaran tu panggil suruh dok kat kerusi tepi bilik temuduga tu. pastu, kumpulan yag kena interview awal lagi dari kaw=mi pun keluar. tengok2 acap yahya pun keluar sekali. tak sangka pulak dia nak ada sekali. sembang2 sikit tak sampai seminit, kami kumpulan seterusnya masuk pulak. aku ternampak spaghetti dalam penutup kotak kertas jenama INDAH KIAT. hah, sah2 dah kena buat spaghetti bridge.

sebelum aku pi interview tu memang la aku dah tanya beberapa orang kawan aku yang pi interview MARA jugak. Rosman(ex-ikups) kata kena buat spageti bridge. syahirah alias(ex-smkb) yang pi interview dengan rosman cakap benda yang sama. soalan pun syahirah dah cerita kat aku sikit2. tapi aku tak ambik berat sangat sebab both depa amik course engineering. tak kisah la kalau kena buat jambatan spageti. aku ni dengan group aku yang amik medik dan dentistry takkan kena buat benda yang sama. aku dok bajet geng medik kena operate tikus ke apa ke.

padahal...

kena buat jambatan spageti jugak....



tak pa la... kami masuk dan berdiri di hadapan 3 orang interviewer. sorang laki, 2 lagi perempuan. yang laki tu bangun dan baca arahan dalam bahasa inggeris. dah la suara slow, tak clear pulak tu dia baca. antara arahan yang dia baca tu lebih kurang macam ni...(aku translate dalam bahasa melayu)

"anda dikehendaki membina sebuah jambatan menghubungkan 2 buah meja menggunakan 1kg spageti, segulung benang dan gunting dalam masa 30 minit. anda hanya dibenarkan berkomunikasi dalam bahasa inggeris sahaja. selepas siap, jambatan anda akan diuji dengan beban seberat 500g{aku tak pasti sama ada 500g atau 1kg} selama 30 saat.(ada lagi dia bagitau kriteria pemarkahan tapi aku tak tau pa pun)"

kami pun buat la jambatan tu. lantik ketua sorang. amzar(ex-SASER) jadi ketua. kami pun buat kerja sama2. aku dengan yuhana ikat spageti yang banyak tu buat bundle. spageti panjang dalam 20-25cm je. jarak antara 2 meja pulak dalam 40-45cm kot. mula2 buat bundle dulu spageti tu. pastu sambung bagi jadi panjang. pastu baru kami buat bagi jadi lebar. mula2 memang tak yakin nak support tin sardin king cup saiz besar sebab bila tekan sikit, bridge tu akan jadi lendur. selepas 30 minit, interviewer laki tu letak tin sardin king cup yang saiz besar tu atas bridge tu. Alhamdulillah. lepas 30 saat,jambatan tu masih kukuh. spageti bridge kami tak la secantik gambar kat atas tu. tapi yang pasti, jambatan yang kami buat menggunakan spageti dan panjang sebatang spageti tak cukup untuk menghubungkan antara 2 meja.

bukan spageti yang dah masak macam ni...(hihi)

selepas siap tu, interviewer tu suruh berdiri dalam barisan untuk sesi bertanya soalan. opps.. lupa nak bagitau. waktu 30minit dok membina jambatan tu, depa amik markah jugak. mungkin depa tengok cooperation kot. sesi soalan, dia akan tanya 8 soalan. sapa nak jawab angkat tangan. seriously aku cakap, aku tak angkat tangan langsung. sampai kat soalan last, takkan aku tak nak jawab sebab ahli group aku dah jawab sorang satu soalan. aku pun angkat tangan dan jawab. apa dia soalan tanya dan apa yang aku jawab, aku pun tak tau. dah la tergagap2. cakap merapu pulak tu. nasib ada ahli group aku yang tolong sikit2.

so lepas aku jawab, inteviewers tu ucap terima kasih. sebelum keluar, kemas balik spageti tu semua. lepas kemas, kami pun keluar bilik interview. pastu kami sembang sikit2, mintak no fon pa semua. then turun. aku sempat jugak bergambar dengan husam, suhail, dan sham kat bangunan MARA tu.

Husam, Aku, Suhail

Aku dan Sham

lepas siap bergambar, aku dengan ayah aku berjalan la ke kereta. TIBA2......





ada DUA PASANG PENUNGGU telah memblok aku da ayah aku dari masuk kereta...

aduh. masalah besar ni. aku dengan ayah aku memang takut betol kat penunggu ni. dah la penunggu tu pun orang selalu cakap jenis kacau orang dan serang orang.

aku buat2 berani dengan harapan penunggu tu akan blah dari situ. tapi yang sepasang penunggu ni buat2 nak serang aku. takot gila. aku pun lari patah balik la. malu betoi dengan orang yang dok tengok gelagat kami 2 orang. tak lama lepas tu, sepasang penunggu merah kelabu nak balik tempat asal dia dah kot yang tak jauh dari situ. sepasang penunggu hitam putih ni maybe takut kot kat penunggu merah kelabu. so penunggu hitam putih pun balik kat tempat asal la kot. baru selamat. aku pun naik kereta dengan ayah aku balik terus ke rumah.

yang ni je la kot yang aku nak cerita kat dalam post kali ni.

sapa nak tengok esei MARA aku, bleh la klik kat sini.
kalau nak tengok himpunan esei MARA yg orang lain punya yang aku jadikan rujukan, buleh klik sini.

sekian...

*sepasang penunggu merah kelabu: ayam belanda
**sepasang penunggu hitam putih: itik angsa

haha..... ;-)

ALHAMDULILLAH...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

JOM SERTAI PERTANDINGAN BLOG PALING KREATIF

Bismillahirrahmanirrahim...



UNTUK MAKLUMAT LANJUT, SILA KLIK SINI

Alhamdulillah...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, 24 May 2011

It's All About Me And SBPI Kubang Pasu (i-KuPs)

ME!!!


AND......

SBPI Kubang Pasu!!!

2009
-Bilik Muzik
*budak2 F4 first intake
-Makmal Bahasa
-L1B2
*Ahmad Naufal
*Sharul
*Amsyar
*Mizan
*Bobby(Aziz)
*Mat Kiaq(Khir)
*Kamil
*Iwan
*Unie
*Zaid
*Musaddiq
*Aku
-Asrama As-Syafie
-4 Ihsan
*Syahidul
*Suhail
*Amir Rooney
*Nuruddin
*Ahyad
*Zahidi
*Ashraf Shafii
*Bazli
*Cain
*Mahfuz
*Hamiduddin
*Nizar Zaidi

(syahidul tiada dalam gambar)

-Bilik Arab
*syahidul
*Suhail
*Ku Berlari
-Bilik PRS
*Pelly
*syah
*Pulah
*Amalina
*mus
*mat pet
*fred
*muker
*latif
*ikhwan
*afif akmal
*alyana
*nabiha
*leha
*hanisah
*athira
*ida
*fatin izzati razi


-Musolla Jannatun Naim
-Dataran Ilmu(Assembly)
-Dataran Ilmu(Main hoki)
-foyer
-koop
-DM
*mak cik miah
*kak kisas
*bird
-makcik cleaner
-Rumah Saiyidina Abu Bakar
*Mukhlis Ahmad Hafiz
-Ustaz Ishak Bin Harun
-bilik kaunseling
*cikgu jayyid
*cikgu liza
-bilik TV

2010
-L2B4
*ahmad naufal
*mat kiaq
*pulah
*bobby
*zaid
*boher(syahir)
-L2B5
*rahman
* afifi(bik fazil)
*rosman
*sharul
*afif zakaria('abid)
*taariq
Form 1
*danial husaini (akmal muzakkir junior)
*umairah
*faiz hassan
*ili audi
*nisa
*atikah






-Bilik Pengawas
-TRIO (Third Revolution of Integrated Organisation)



-bilik pengawas asrama
*paan
*mat lud
*jat razak
-PERGEO
*cikgu asmaniza
*cikgu siti
-5 Ikhlas

-Rumah Saiyidina Abu Bakar 2010
-makcik cleaner
*yaaaaaa...... waalaikum salam...
-geng meced
*mad alip
*faiz hassan
*meon ayam

ALHAMDULILLAH...


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hadiah istimewa!!!

Copyright © 2011 Syamim Harun